Takaisin kaikkiin tapahtumiin

Itäisen Suomenlahden Kansallispuiston melontavaellus


  • juha vainion katu 95 kotka finland (kartta)

Koe Karu ja Kaunis Itäisen Suomenlahden Kansallispuisto

Itäisen Suomenlahden kansallispuisto - satoja saaria, luotoja, kareja ja silokallioita. Aavaa ulappaa ja suojaisia sopukoita. Iltoja rantakalliolla ja katsellen horisonttiin laskevaa aurinkoa. Ulkomeren linnustoa ja hyvät mahdollisuudet myös hylkeiden kohtaamiseen. Elä uudestaan tuhansia tarinoita ja kalastajakylien kulttuuriperintöä ja voimakasta luontoa - tätä kaikkea pääset kokemaan Itäisen Suomenlahden melontavaelluksella.

Ulkosaariston kalastajakyliä, upeita tyrskyjen hiomia silokallioita, karuja autiokareja, jyrkkäseinäisiä punagraniittisia rapakivirantoja, historiaa ja monipuolista luontoa pursuava Ulko-Tammio tai merestä graniittiharjuna nousevia Suuri-Pisi - muun muassa tämän kaltaisia ovat Itäisen Suomenlahden Kansallispuiston sata saarta ja luotoa tyypillisimmillään. Luonnon elementtien voimakas läsnäolo ja tietynlainen maailmanlaidalla olemisen tunne on Itäisen Suomenlahden Kansallispuistossa jatkuvasti vahva.

Kansallispuisto tunnetaan paitsi ennenkaikkea kauneudestaan ja karuudestaan, myös upeasta merilinnustostaan - alueella onkin runsaasti hyviä lintusaaria. Isokoskelo ja tukkasotka ja liikkumiselta rauhoitetuilla luodoilla saavat pesimärauhan myös vaateliaimmatkin avomeren linnut, kuten ruokki ja riskilä. Myös muualla Suomessa voimakkaasti taantunut pilkkasiipi pesii edelleen puistossa ja muita harvalukuisia merilintuja ovat muun muassa etelänkiisla, merihanhi ja luotokirvinen. Linnuston lisäksi myös Itämerennorppa ja harmaahylje eli halli ovat löytäneet turvasataman Kansallispuiston kalliorannoilta.

Ulko-Tammio on yksi Itäisen Suomenlahden Kansallispuiston upeista kalliosaarista, jossa todella olet Suomen kaakon kulmalla, vain muutaman kilometrin päässä itärajasta. Upea Ulko-Tammio on yksi vaelluksen pääkohteista ja vaelluksella varaammekkin aikaa esimerkiksi Ulko-Tammion, Tammion ja Suuri-Pisin saariin tutustumiseen myös maista käsin. Suomenlahden saarilla kulkiessa ajatukset vuorottelevatkin karun kauneuden ihastelussa sekä alueen historian ja kulttuuriperinnön kaiuissa.

Melontavaelluksen taito ja kokemusvaatimukset

Osallistujien on oltava yli 18 vuotiaita - alle 18 vuotiaat voivat osallistua kuitenkin osallistuja täysi-ikäisen holhoojan seurassa ja mikäli heillä on riittävät voimat ja taidot hallussa. Osallistujilla tulee olla riittävä uimataito ja mielellään melonnan Meloja 1 peruskurssi käytynä tai vastaavat taidot hallussa. Aallokossa melomista on hyvä harjoitella ennen Itäisen Suomenlahden melontavaellukselle osallistumista mikäli siintä ei ole aiempaa kokemusta.

Ohjaaja huolehtii ja vastaa rauhallisesta melontavauhdista. Melontavauhti sovelletaan ryhmän mukaan. Tarkoitus on ihailla luontoa ja nauttia ainutlaatuista ympäristöstä rauhallisesti meloen ja välillä saariin rantautuen. Päivämatkojen pituudet ovat noin 15-20 km. Melomme vaelluksen neljän päivän aikana noin 60km ja lisäksi jokainen voi tyyninä iltoina kierrellä leirisaarta ja lähiluotoja siihen päälle auringonlaskun melontoina sen verran kun mukavaksi kokee. :)

Itäisen Suomenlahden kansallispuiston melontavaelluksen hinta on 389€/henkilö ja se sisältää opastuksen merellä ja saarissa, merikajakin lainan melonta- ja turvavarusteineen, lauttamatkan Haapasaareen, bussikuljetuksen päätepisteeltä takaisin lähtöpisteeseen, reittisuunnitelman, kartat, vastuuvakuutuksen sekä verot. Halutessasi saat vaelluksen ajaksi käyttöösi myös kuivapussin ja hyttysverkollisen vaellusriipparin. :)

Päivä 1: Melontavaellus alkaa tiistaina 16.7 kello 9 Kotkan Kuusisesta lauttamatkalla idylliseen Haapasaareen. Lauttarannan osoite on Juha Vainion katu 95. Haapasaaresta melomme illaksi kohti Ulko-Tammiota jonne leiriydymme yöksi. Ulko-Tammiossa on autiotupa, tulipaikka, puucee, telttailualueita, keittokatoksia, tulipaikkoja ja näkötorni.

Päivä 2: Päiväretki Tammion hurmaavaan kalastajakylään jossa pieni tutustumiskierros idyllisen saaren rikkaaseen kulttuuriperintöön. Illaksi melomme takaisin Ulko-Tammioon muutamia Itäisen Suomenlahden kansallispuiston lähisaaaren rantakallioita kierrellen ja niillä mahdollisesti pistäytyen. Myös melontavaelluksen toinen yö viihdytään upeassa Ulko-Tammiossa.

Päivä 3: Melonta Ulko-Tammiosta muutaman kansallispuiston pienemmän saaren kautta mahtavalle Suuri-Pisi graniittiharjuna merestä kohoavalle kalliosaarelle. Leiriytyminen kolmanneksi yöksi Suuri-Pisin Kuninkaansataman lähistölle ja tutustuminen saareen silokallioita kierellen ja maisemia korkeilta kallioilta katsellen. Suuri-Pisissä on myös hyvin retki-infraa kuten puucee, tulipaikka, keittokatos, telttailualue.

Päivä 4: Neljännen päivän melontaetappi Suuri-Pisistä kohti Klamilan kalasatamaa rantakallioita ja pieniä saaria kierrellen. Retkilounas jollakin sopoivalla kallioluodolla tai pienen saaren suojissa. Klamilan kalasatamassa ollaan klo 16 mennessä josta on hintaan sisältyvä pikkubussikuljetus takaisin melontavaelluksen lähtöpisteeseen Kotkan Kuusiseen.

Huom: reittisuunnitelma on löyhä ja se voi hyvinkin muuttua sääolosuhteiden tai muiden muuttujien mukaan.





Edellinen
Edellinen
12. elokuuta

Maanantain Matalan kynnyksen Merimelonnat

Seuraava
Seuraava
19. elokuuta

Maanantain Matalan kynnyksen Merimelonnat